Hyppää pääsisältöön

7 kysymystä ja vastausta influenssarokotuksesta

Influenssakausi tekee tuloaan, mutta onneksi influenssaan on olemassa rokotus.
10.12.2017 Blogit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssarokotus torjuu lapsilla parhaimmillaan jopa 90 %, terveillä työikäisillä aikuisilla jopa 80 % ja ikäihmisilläkin 50 % influenssatartunnoista.

Vaikka kaikki eivät voi rokotusta ottaa, hekin saavat niistä suojaa: kun muut ottavat rokotuksen ja pienentävät omaa sairastumisen mahdollisuuttaan, pienenee samalla riski myös rokottamattomilla.

Tässä seitsemän kysymystä ja seitsemän vastausta influenssarokotuksista.

1. Kenen kannattaa ottaa influenssarokotus?

Influenssarokotus sopii kaikille, mutta etenkin riskiryhmien kannattaa se ottaa. Riskiryhmäläisiä ovat esimerkiksi kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä kaikki pienet lapset puolivuotiasta alle 3-vuotiaisiin.

Myös esimerkiksi kroonisia sairauksia kuten diabetestä tai sydän- ja keuhkosairauksia sairastavat kuuluvat riskiryhmään.

Riskiryhmään kuuluvien on mahdollista saada rokotus maksutta kunnallisesta terveydenhuollosta ammattilaisen päätöksellä.

2. Mitä hyötyä rokotuksesta on lapsille ja ikäihmisille?

Alle 3-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat kuuluvat riskiryhmään, joille influenssa voi olla hyvinkin vakava tauti. Se voi johtaa sairaalahoidon tarpeeseen tai jopa kuolemaan.

Influenssarokotuksen ansiosta niin lasten kuin ikäihmistenkin riski sairastua influenssaan pienenee. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ainakin puolet tartunnoista voidaan torjua rokotuksen avulla, pikkulapsilla parhaimmillaan jopa 90 %.

3. Mitä hyötyä rokotuksesta on terveelle aikuiselle?

Terveellä työikäisellä aikuisella rokotus auttaa torjumaan 50–80 % tartunnoista. Siis parhaimmillaan sairastamatta jää kahdeksan tautia kymmenestä.

Rokotteen ottamalla aikuinen suojaa myös lähipiiriään. Varsinkin jos lähipiiriissä on riskiryhmään kuuluvia, rokotus kannattaa ottaa antamaan myös läheisille parempaa suojaa.

4. Mistä rokotteen saa?

Rokotuksia saa kunnallisilta ja yksityisiltä terveysasemilta sekä tietysti oman kodin rauhassa Stellalta. Rokotuskäynnin ja ensimmäisen rokotuksen hinta on 59 €. Samalla käynnillä muiden rokotettavien hinta on 29 € per rokotus.

Stellalta saat influenssarokotuksen turvallisesti kotonasi ilman vaivaa matkustamisesta ja jonottamisesta.

5. Milloin rokotus kannattaa ottaa?

Rokotuksesta saatavan suojan kehittymiseen kuluu elimistössä parisen viikkoa. Koska influenssa saapuu Suomeen yleensä vuodenvaihteen jommallakummalla puolella joulu-huhtikuussa, rokotus kannattaa ottaa loka-marraskuun aikana.

Arvioidaan, että rokotus antaa suojaa noin vuodeksi.

Influenssarokote annostellaan vuosittain sillä sen koostumusta vaihdellaan vastaamaan influenssavirustyyppiä.

6. Mitä haittavaikutuksia influenssarokotuksella on?

Influenssarokotuksesta ei yleensä ole merkittäviä haittavaikutuksia. Enimmäkseen haittavaikutukset ovat pistoskohdan reaktiota tai lihas- ja nivelsärkyä. Joskus rokotus voi aiheuttaa myös kuumetta ja päänsärkyä.

Yleensä oireet menevät ohi nopeasti tai parin vuorokauden sisällä. Oireita saa lievittää esimerkiksi kuume- tai särkylääkkeillä.

7. Kenelle influenssarokotus sopii?

Yleisesti influenssarokotus sopii kaikille.

Kananmunalle voimakkaasti allergisille rokotus ei sovi, mutta lievemmin allergiset voivat kysyä neuvoa lääkäriltä.

Kuumeisen infektion aikana rokotetta ei myöskään tule ottaa.

Tilaa influenssarokote kotiin tai työpaikalle numerosta 010 633 8585

Influenssarokotteen tilaus. Rokotekäynnin ja ensimmäisen rokotteen hinta on 59 €. Saat rokoteen samalla käynnillä muille henkilöille hintaan 29 €/kpl.