Hyppää pääsisältöön

Kotitalousvähennys ja kaksi muuta tapaa säästää kodin kunnossapidossa

Suomalaiset ovat sisukasta kansaa, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
09.27.2017 Blogit

Moni suomalainen esimerkiksi siivoaa aivan turhaan, vaikka verottaja ja kotikunta antavat mahdollisuuden oman arjen helpottamiseen.

Toisille siivoaminen on stressiä aiheuttava pakkoaskare ja toisille fyysisestikin hankalaa ja vaivalloista. Siksi on hyvä, että siivoamiseen on tarjolla verotuksellinen porkkana: kotitalousvähennys. Sen avulla kuka tahansa voi vähentää puolet siivouspalvelun hinnasta omassa verotuksessaan ja hankkia itselleen helpommin siistimmän kodin ja enemmän vapaa aikaa mielipuuhissaan.

Kotitalousvähennyksen lisäksi apuja arkeen on mahdollista saada kahdella muullakin tavalla: palvelusetelillä ja arvonlisäverottomalla kotipalvelulla. Seuraavaksi esittelemme nämä kolme keinoa.

kotitalousvähennys kotisiivouksesta

Kotitalousvähennys: –50 %:n alennus siivouksen hinnasta

Vähemmän kuin 400 000 suomalaista osaa vuosittain hyödyntää kotitalousvähennystä eli maamme helpointa tapaa säästää kotisiivouksesta. Sen avulla voi teettää kotonaan töitä ja vähentää puolet työn hinnasta verotuksessa.

Kun esimerkiksi tilaat kotiisi kolmen tunnin kotisiivouksen 130 eurolla, saat veronpalautuksena takaisin 65 euroa. Se on aivan kuin jatkuva –50 %:n alennusmyynti.

Kotitalousvähennyksellä voi saada veronpalautuksia 2400 euroa vuodessa, eli kun omavastuu vähennyksissä on 100 euroa vuodessa, suurimman vähennyksen saa teettämällä töitä 5000 eurolla. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi teettää töitä jopa 10 000 eurolla.

Siivoamisella suuria summia ei kuitenkaan saa menemään – ainakaan helposti. Esimerkiksi Stella Kotipalveluilta kuukausittaisen siivouksen pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan kolmioon tilaava asiakas maksaa lisääntyneestä vapaa-ajastaan vähennyksen jälkeen 60–70 euroa kuukaudessa. Ja kun veroilmoituksen aika koittaa, hän saa Stellalta yhteenvedon laskuista helpottamaan ilmoituksen täyttämistä.

Palveluseteli – apua sitä tarvittaessa

Omalta asuinkunnalta voi hakea palveluseteliä kodinhoidon ja kotisiivouksen hankkimiseen. Jos tarvitset palveluita ja kotikuntasi käyttää palveluseteliä, voit kysyä kunnan palvelupisteestä, onko sinulla mahdollisuus seteliin.

Palvelusetelillä voi maksaa kuten perinteisellä rahalla, ja Stellan kanssa asioitaessa saa aina myös tyytyväisyystakuun: jos emme suoriudu tehtävistämme sovitulla tavalla, teemme ne uudestaan ilman erillistä maksua.

Tavallisimmillaan kodinhoitajiemme tehtäviin kuuluvat lattioiden siistiminen, pölyjen pyyhkiminen, keittiön pintojen puhdistaminen sekä WC- ja kylpytilojen pesu. Lisäksi palveluun voidaan sisällyttää esimerkiksi vuodevaatteiden vaihto ja vaatteiden pesua tai silitystä.

Palveluseteli kotipalveluihin

Arvonlisäveroton kotipalvelu – alennuksen alennusta

Kodinhoitopalvelut saa hankkia ilman arvonlisäveroa, jos toimintakyky on alentunut esimerkiksi ikääntymisen, vamman tai onnettomuuden seurauksena. Siivouksen lisäksi palveluihin voi kuulua vaikkapa pyykkihuolto, kaupassa käyminen ja ruoan valmistus.

Arvonlisäverottomasta kotipalvelusta saa suorastaan alennusta alennukselle, koska palvelun saa vähentää tutulla –50 %:n kotitalousvähennyksellä.

Omalta kotikunnalta ei tarvita päätöstä arvonlisäverottomasta kotipalvelusta, sillä yksityiset tuottajat kuten Stella voivat tarjota palveluitaan arvonlisäverottomasti kaikille, joilla alentuneen toimintakyvyn määritelmä täyttyy.

Voit siis kysyä mahdollisuutta arvonlisäverottomaan kotipalvellun suoraan Stellalta.

Alkoiko kiinnostaa?

Näistä säästökeinoista jokainen on tarkoitettu käytettäväksi, joten niitä myös kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää.

Kotitalousvähennystä voi käyttää helpoiten, sillä se on tarkoitettu kaikille, mutta myös palveluseteli ja arvonlisäveroton kotipalvelu ovat monen saatavilla. Lisätietoja näistä kaikista kolmesta saa helposti nettihaulla, kunnan palvelupisteistä tai vaikka Stellalta verkkosivustolta.