Hyppää pääsisältöön

Kotitalousvähennys

Vähennä kotona tehtävistä töistä verotuksessa -50 %

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voit tehdä kotona tai kesämökillä teettämästäsi kotitaloustyöstä. Sellaista on esimerkiksi siivous, lastenhoito ja remontointi.
 

Kuinka paljon kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys on 100 euron omavastuun jälkeen -50 % työn hinnasta. Vuonna 2018 verotuksessa voi vähentää enintään 2400 euroa. Sen saa, kun teettää töitä yhteensä 5000 euron arvosta.
 

Miten minun ja puolisoni kannattaa tehdä kotitalousvähennys?

Jos teetätte töitä alle 5000 eurolla, kotitalousvähennys kannattaa tehdä vain toisen verotuksessa. Silloin maksatte 100 euron omavastuun vain kerran. Jos töiden määrä on enemmän kuin 5000 euroa, vähennys kannattaa jakaa esimerkiksi siinä suhteessa kuin olette töistä maksaneet.
 

Miten saan kotitalousvähennyksen?

Saat kotitalousvähennyksen, kun ilmoitat teettämäsi kotityöt verottajalle. Vähennyksen saat tehdä halutessasi ennakkoon suoraan verokortillesi tai seuraavassa veroilmoituksessasi. Muista säilyttää kuitit!
 

Millaisesta työstä saan kotitalousvähennyksen?

Kotitalousvähennyksen voi saada

Oman kotisi ja vapaa-ajan asuntosi lisäksi voit vähentää vanhempiesi ja isovanhempiesi kotona teettämästäsi työstä. Huomaa, että vähentää voi vain työn osuuden: vaikkapa siivouksessa ja lastenhoidossa laskutetaan yleensä pelkästään työstä, mutta remonteissa loppusummaan sisältyy usein esimerkiksi tarvikkeita ja kalusteita.
 

Kenen tekemistä töistä voin saada kotitalousvähennyksen?

50 prosentin kotitalousvähennyksen voit tehdä, kun ostat työn yritykseltä. Ennen sopimuksen tekemistä tarkista ytj.fi-sivuston yrityshaulla, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Yrityksen pitää kuulua rekisteriin sillä hetkellä, kun sopimus tehdään.

Jos et osta työtä yrittäjältä vaan palkkaat työntekijän, voit vähentää kotitalousvähennyksellä 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
 

Sain lahjakortin. Voinko vähentää lahjakortilla maksamani työt kotitalousvähennyksellä?

Kyllä voit.
 

Minä vuonna saan vähennyksen?

Saat vähennyksen siltä vuodelta, kun olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan. Saat vähennyksen joko heti verokortillesi tai verovuoden veroilmoituksessasi.
 

Asun vuokralla. Vaikuttaako se kotitalousvähennykseen?

Ei vaikuta. Kotitalousvähennyksen saa omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnossa teetetyistä töistä riippumatta siitä, onko asunto tai mökki oma tai vuokrattu.
 

Voiko kanssani asuva lapseni tehdä kotitalousvähennyksen?

Kyllä voi, jos hänellä on ollut tuloja ja hän on osallistunut vähennykseen oikeuttaviin kuluihin.
 

Olen eläkeläinen. Voinko käyttää kotitalousvähennystä?

Kyllä, eläketulojen verotuksessa voi tehdä kotitalousvähennyksen aivan normaalisti.
 

Vaikuttaako vähennykseen, jos saan jotakin tukea?

Kotitalousvähennystä ei voi tehdä, jos saa samaan työhön omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea. Myös palveluseteli, myönnetty palkkatuki tai korjausavustus estävät kotitalousvähennyksen käyttämisen.
 

Unohdin hakea vähennystä. Voinko hakea sitä jälkikäteen?

Kyllä. Verotukseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Siitä kannattaa kysyä lisätietoja verottajalta.

Kysy lisää Stellan palveluista

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.