Hyppää pääsisältöön

Usein kysyttyä kotisairaanhoidosta

Tarvitsen pneumokokkirokotuksen tai rokotuksia matkaa varten. Pitääkö minun tilata ensin lääkärin kotikäynti ja sitten hankkia rokotteet?

Ei välttämättä. Ottamalla yhteyttä terveysneuvontaamme 010 633 8585 selvitämme ensin puhelimitse veloituksetta rokotustarpeesi ja rokottamiseen vaikuttavat sairaudet. Terveysneuvontamme voi konsultoida lääkäriä rokottamisesta ja voimme hankkia rokotteet valmiiksi puolestasi. Kun kaikki on selvää, hoitaja saapuu kotiisi tai työpaikallesi sovittuna ajankohtana ja antaa rokotteen.

 

Voinko laboratoriokokeet ottaa kotona?

Kyllä voi. Sairaanhoitajamme ottavat kotikäynnillä laboratoriokokeet joko Stellan lääkärin lähetteellä tai ulkopuolisella lähetteellä, jolloin lähetämme vastaukset hoitavalle taholle. Asiakas voi myös halutessaan tilata laboratoriokokeet ilman lähetettä, jolloin vastaukset lähetetään suoraan hänelle ilman tulkintaa.

 

Olen käynyt leikkauksessa ja tarvitsisin ompeleiden poiston. Onnistuuko se kotona?

Kyllä onnistuu. Sairaanhoitajamme tulee kotikäynnille ja poistaa tarvittavat hakaset tai ompeleet. Samalla tarkastetaan, että haava on parantunut hyvin. Tarvittaessa hoitajamme huolehtii lääkärin konsultoinnista.

 

Olen sairaalassa antibioottitiputuksessa. Onko minun mahdollista siirtyä kotisairaalahoitoon?

Kyllä, jos se sopii hoitavalle yksikölle. Yleensä tuolloin lääkärimme ottaa hoitovastuun, ja hoitavan yksikön siirtäessä hoitovastuun meille jatkamme saumattomasti hoitoa niin pitkään kuin se on lääketieteellisesti tarpeellista. Kotisairaalahoidon hinta vaihtelee huomattavasti hoidon tarpeesta riippuen, mutta tavanomaisimmissa tapauksissa se on noin 200–400 euroa vuorokaudessa sisältäen esimerkiksi nimetyn hoitavan lääkärin, hoitajan kotikäynnit, annettavat lääkkeet ja laboratoriokokeet. Esimerkiksi keuhkokuumeen suonensisäisen hoidon kokonaiskustannus asettuu usein kaikki kustannukset huomioiden muutamiin tuhansiin euroihin.

 

Jos minulla todetaan lääkärikäynnilläni sairaalahoitoa vaativa sairaus, joudunko aina sairaalaan?

Kotisairaalassa voidaan antaa suuri osa sairaalassakin annettavista hoidoista mukaanlukien esimerkiksi lisähappihoito tai verensiirrot. Kotisairaalahoito on siis sairaalahoitoa siinä missä sairaalan seinien sisälläkin tapahtuva hoito. Vain röntgentutkimukset ja vaativat kuvaukset tai leikkaushoidot (pientoimenpiteitä lukuunottamatta) eivät kotona onnistu. Sen sijaan esimerkiksi iäkkäiden infektioissa tutkitusti kotisairaalahoito parantaa hoitotuloksia verrattuna vanhanaikaiseen sairaalaan. Ajanvarauksen yhteydessä terveysneuvontamme ammattilaiset jo seulovat tilanteesi ja sen, onko meillä tarjota tarvitsemaasi apua. Diagnoosin jälkeen lääkärimme suunnittelee parhaan mahdollisen hoitopaikan kokonaistilanteesi huomioiden ja käy läpi kanssasi vaihtoehdot. Kotisairaalahoito voidaan aloittaa yleensä tunneissa, jos se katsotaan parhaaksi vaihtoehdoksi. Tarvittaessa tilaamme ambulanssikuljetuksen ja varmistamme turvallisen hoitovastuun siirtymisen julkiseen sairaanhoitoon.

 

Lue lisää kotisairaanhoidosta »

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.