Hyppää pääsisältöön

Ennätyshelteet koettelevat vanhusten kotona-asumista: läsnäolopalvelu ennakoi avuntarvetta

07.26.2018 Uutiset

Helteinen kesä haastaa vanhusten ja erityisryhmien jaksamista ja kotona-asumista


Uupumus ja kuivuminen voivat kehittyä hellejakson myötä huomaamatta, jolloin nestetasapainon palauttaminen vaatii usein käyntiä terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Kotona asuvan aktiivisuutta ja arkirutiineja seuraamalla kuivumista ja uupumusta voidaan kuitenkin ennakoida ja ennaltaehkäistä.

Stellan Kotipalvelut Oy:n kehittämä sensoriteknologiaan ja tilaseurantaan perustuva Läsnäolopalvelu seuraa asiakkaan aktiivisuutta ja peruselintoimintoja. Palvelu on käytössä kunnallisen kotihoidon tukena eri puolella Suomea.

– Olemme pystyneet hyödyntämään sensoriteknologian tuottamaa tietoa varmistaaksemme ja turvataksemme asiakkaiden riittävän nesteytyksen tällä poikkeavan pitkään kestäneellä hellekaudella, toteaa palvelupäällikkö Pirkko Peltomaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.
 

Läsnäolopalvelu tärkeänä kotihoidon tukipalveluna

Ennätyshelteisenä kesäkautena läsnäolopalvelu on osoittautunut erityisen tärkeäksi kotihoidon tukipalveluksi, sillä sen avulla havaintaan myös kuivumiseen johtavia muutoksia, kuten vähentyneitä WC-käyntejä, ennalta.

Tällöin kotihoidon ohjeistusta voidaan nopeasti muuttaa ja parhaimmillaan ennaltaehkäistä sairaalahoitoon johtava kuivumisen kehittyminen. Haastetta lisää monesti vanhuksilla käytössä oleva nesteenpoistolääkitys.


Datalla ja ennakoinnilla omaisten osallistamista kotihoitoon

– Olemme havainneet niinkin yksinkertaisen seikan kuin hiljalleen vähentyneen WC-käyntien määrän. Palvelukeskuksemme informoi kotihoitoa tai omaisia kuivumista kertovista havainnoista ja näin voidaan puuttua tilanteeseen varmistamalla riittävä nesteen saanti jo ennen ensimmäisiä asiakkaan itsetuntemiaan oireita, jotka viittaavat kuivumistilan kehittymiseen, Stellan liiketoimintajohtaja Kaj Ignatjew kertoo.
 

 

New call-to-action

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.