Hyppää pääsisältöön

Opetuksia lastenlauluista, osa 4

03.11.2019

”Tiennyt en, ettei sua ollut tarkoitettu purkkia kiertämään” eli uusia näkökulmia oppimassa

 
Opetuksia lastenlauluista, osa 4/6: Miltä siitä toisesta oikein tuntuu? Tässä sarjassa esittelemme kuusi Mirkan, Luisin ja Stellasen orkesterin lastenlaulua, joista jokaisessa on sisällään tärkeä ajatus lapsuudesta, elämästä ja isoksi kasvamisesta. Neljäntenä on vuorossa ”Minna-muurahainen”.


Mirkka & Luis ja Stellanen orkesteri: Minna-muurahainen
Sävel ja sanat Mirkka Paajanen

Aikuisista lasten elämä saattaa näyttää turhankin helpolta, mutta pinnan alla lapsi tekee valtavasti töitä koko ajan. Aivot raksuttavat ja opettelevat kaikenlaista uutta lähes jatkuvalla syötöllä, ja lisäksi lapsi tutustuu yhä syvemmin oman elämänsä tärkeimpään persoonaan – itseensä.

– Aikuisena sitä yleensä tuntee itsensä ainakin kohtalaisen hyvin, joten kannattaa muistaa, että lapsella kaikki se työ on vasta alkutekijöissä, sanoo Stellan lastenhoidon palvelupäällikkö Tiia Lindqvist.

Yksi tärkeä osa itseensä tutustumista on se, että ollaan yhdessä toisten kanssa ja toimitaan ryhmässä. Silloin lapsi oppii näkemään, miten hänen oma käyttäytymisensä vaikuttaa muihin, sekä kokemaan, miten muiden sanomiset ja tekemiset vaikuttavat häneen itseensä.

– Tunnetaidot ovat ihmiselle todella hyödyllisiä. On hyvä osata tunnistaa, ilmaista ja säädellä omia tunteita, mutta yhtä lailla hyväksi on, jos pystyy asettumaan toisen asemaan, näkemään asioita toisten näkökulmista ja ymmärtämään, miltä siitä perheenjäsenestä, kaverista, lastenhoitajasta ja myöhemmin vaikka puolisosta oikein tuntuukaan, Tiia pohtii.

Tunteet eivät rajoitu vain ihmisten maailmaan, sillä monet eläimetkin kokevat erilaisia tuntemuksia, esimerkiksi pelkoa tai iloa. Tällä hetkellä uskotaan, että muurahaiset eivät yksilöinä koe tunteita, mutta yhteisönä ne kyllä toimivat aika lailla juuri niin kuin Mirkan, Luisin ja Stellasen orkesterin laulussa lauletaan.

– Lapselle on ihan hyvä ajatella elämää myös eläinten näkövinkkelistä. Pienen pienelläkin eläjällä on oma paikkansa ja mahdollisesti suurikin merkitys sekä omassa ryhmässä että laajemmassakin mittakaavassa.
 

Kuuntele myös:

Kuuntele myös: Karkauspäivä

Kuuntele myös: Mörkö

... tai katso Stellan kaikki lastenlaulut!

Tutustu lastenhoitoon »

Kattavat lastenhoidon ammattilaisten palvelut
Yksityisasiakkaille, kunnille ja yrityksille

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.