Hyppää pääsisältöön

Opetuksia lastenlauluista, osa 6

03.25.2019

”Hoi kun onkin hyvää” eli kuinka pettymysten kanssa voi tulla toimeen

 
Opetuksia lastenlauluista, osa 6/6: Pettymys kasvattaa ja valmistautuminen kannattaa. Tässä sarjassa esittelemme kuusi Mirkan, Luisin ja Stellasen orkesterin lastenlaulua, joista jokaisessa on sisällään tärkeä ajatus lapsuudesta, elämästä ja isoksi kasvamisesta. Sarja päättyy lauluun ”Pikkukoiran synttärit”.

Syntymäpäivät kuten muutkin juhlapäivät ovat hienoja ja odotettuja tapauksia, mutta aina ne eivät mene niin kuin etukäteen toivoisi. Joskus sankari tai vieraat sairastuvat, joskus suunnitelmat pilaa sää ja joskus aikatauluja on liian vaikea sovittaa yhteen. Se ei tietenkään tunnu kenestäkään kivalta.

– On luonnollista, että mitä enemmän on jotakin kivaa odottanut, sitä ikävämmältä sen peruuntuminen tai muulla tavalla muuttuminen tuntuu, sanoo Stellan lastenhoidon asiantuntija Elina Biström.

Lastenlaulussa ”Pikkukoiran synttärit” lauletaan koirasta, joka leipoo syntymäpäiväkakun ja lähtee kutsumaan vieraita juhlille. Kaikilla tuntuu kuitenkin olevan muita ajatuksia, kakku jää vierailta syömättä ja juhlat juhlimatta.

 
Mirkka & Luis ja Stellanen orkesteri: Pikkukoiran synttärit
Sanat trad., Väinö Liimatta ja Mirkka Paajanen
Sävel Mirkka Paajanen

– Kyllä siinä myös aikuiselle ihmiselle vierähtää kyynel helposti silmäkulmaan, jos juhlapäivä lässähtää ennen kuin ehtii alkaakaan. Vaikka kaiken odotuksen jälkeen pettymys voi tuntua jopa julmalta, siihen ei kannata jäädä vellomaan. Olisi hyvä koettaa löytää ilon aiheita, kuten laulun pikkukoiralle omassa suussa herkulliselta maistuva kakku, Elina näkee.

Laulun opetukseksi käy hyvin myös se, kuinka tärkeää onkaan suunnitteleminen. Juhlat saa parhaiten käyntiin, kun kutsuu niille vieraat hyvissä ajoin ja ottaa tarjoilussa huomioon vieraidenkin mieltymykset, ruokavaliot ja allergiat.

– Huolellisesti valmistautumalla asia kuin asia sujuu yleensä paremmin, joten juhlia järjestettäessä kannattaa olla hereillä hyvissä ajoin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuten sanotaan, eikä aivan turhaan sanotakaan, Elina hymyilee.
 

Kuuntele myös:

Kuuntele myös: Mörkö

Kuuntele myös: Miksi?

... tai katso Stellan kaikki lastenlaulut!

Tutustu lastenhoitoon »

Kattavat lastenhoidon ammattilaisten palvelut
Yksityisasiakkaille, kunnille ja yrityksille

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.