Hyppää pääsisältöön

Neljä tapaa käyttää kotitalousvähennystä: remontti, siivous, lastenhoito ja kotihoito

04.03.2018 Ideat

Remontti, siivous, lastenhoito ja kotihoito – neljä tapaa käyttää kotitalousvähennystä

 
Kotitalousvähennyksestä puhutaan usein remonttien yhteydessä, mutta mikä olisi avuksi jos kotona on remontit tehty ja hienolle verovähennykselle haluaisi kuitenkin keksiä käyttöä?

Onneksi apua on saatavilla, paljonkin: kotitalousvähennyksen avulla saa kotinsa siistiksi, lapsille hoitajan ja vanhemmalle tai isovanhemmalle arjen apua 50 %:n alennuksella.

Kotisiivoukseen

Jos kodin siivoaminen tuntuu pakkopullalta ja aiheuttaa arkeen turhaa stressiä, kannattaa tilata siivooja. Se on helppoa ja kätevää eikä mitenkään kallista. Kotitalousvähennyksen ansiosta verottajalta saa siivouksen hinnasta puolet takaisin joko heti verokortilla tai myöhemmin veronpalautuksena.

Lastenhoitoon

Sama koskee lastenhoitoa. Kun sinun on mentävä ja lapsille löydettävä luotettava hoitaja, Stellalta saat hoitajat keskelle arkipäivää tai lauantai-illan parhaaseen illallishetkeen, ja verottaja hyvittää puolet laskun loppusummasta. Se on kuin 50 %:n alennusmyynti ympäri vuoden.

Kotihoitoon

Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää myös omalle vanhemmalle tai isovanhemmalle hankitusta siivouksesta tai kotihoidon palvelusta. Siivoamisen ja pyykkihuollon lisäksi kotihoidosta saa arjen apua esimerkiksi ruoanlaittoon, kaupassa käymiseen, lääkityksestä huolehtimiseen tai vaikka sanomalehden lukemiseen.
 

Keinumassa

Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa oikeissa euroissa?

Esimerkiksi: Jos tilaat Stella Kotipalveluilta Helsingissä sijaitsevaan kolmioosi perusteellisen kolmen tunnin kotisiivouksen 137,70 eurolla, saat verottajalta 68,85 euroa takaisin veronpalautuksena.

Tai jos tilaat lastenhoitajan perjantaille kello 18–22, maksaa se sinulle kotitalousvähennyksen jälkeen vain 72 euroa.

Tai jos tilaat Espoossa asuvalle isovanhemmallesi kotihoidon arjen apua kahdeksi tunniksi, maksaa se sinulle kotitalousvähennyksen jälkeen vain 49 euroa.

Vähennyksen saat joko verokortille veroprosentin alennuksena tai veroilmoituksessa veronpalautuksena, eli paremman arjen, lisääntyneen vapaa-ajan ja rennomman elämän lisäksi tarjolla on ikään kuin palkankorotus tai joulubonus.
 

Nainen nauttii kodistaan

Niin mutta kai tässä on jokin juju?

Kotitalousvähennyksen saamisessa on ehtoja, joista kannattaa tietää ensi alkuun kolme:

  1. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kun hankit kotitalousvähennyskelpoisia palveluita, verottaja alkaa käyttää 50 %:n vähennystä vasta ensimmäisen sadan maksetun euron jälkeen. Jos ensimmäinen vähennyskelpoinen laskusi on 137,70 euroa, saat siitä takaisin 18,85 euroa. Seuraavasta samansuuruisesta laskusta saat takaisin sitten täydet 68,85 euroa.
  2. Verottaja hyväksyy vuodessa vähennykset enintään 5000 eurosta. Suurin mahdollinen hyvitys vuodessa on 2400 euroa.
  3. Jos teetät töitä puolisosi kanssa, voitte teettää vähennyskelpoisia töitä yhteensä 10 000 eurolla ja saada yhteensä 4800 euron vähennykset.

Sujuvampaan arkeen ja parempaan elämään saa siis apua paitsi Stellalta, myös verottajalta. Voisimmeko olla avuksi sinulle tai läheisillesi?

Puhtaat ikkunat nyt 100 %:n tyytyväisyystakuulla

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.