Hyppää pääsisältöön

Päijät-Hämeen kotihoidossa käyttöön huipputeknologiaa

01.19.2018

Stellan Läsnäolopalvelu Päijät-Hämeen kotihoidossa

 
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kotihoidon asiakkaat saavat arkeensa uutta teknologiaa kotona asumista tukemaan. Älykäs Koti 2 -projektiin kuuluvaan kokeiluun osallistuu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän nimeämät asiakkaat Lahdesta. Projekti toteutetaan yhteistyössä Stella Kotipalvelut Oy:n kanssa.

Kokeilussa selvitetään, voidaanko kotiin asennettavan tunnistusteknologialla ja siitä kerätyllä datalla tukea itsenäistä kotona asumista ja myöhentää raskaampien palveluiden pariin siirtymistä.

– Tavoittelemme kokeilulla entistäkin korkeampaa kotihoidon laatua sekä parempaa palvelukysynnän ennakoitavuutta. Kotihoito on ennen kaikkea hoitotyön ammattilaisten tekemiä kotikäyntejä, mutta nykyteknologia monipuolistaa hoitoa ja turvaa kotona-asumista uudella tavalla, kertoo PHHyKy:n kotiin vietävien palveluiden johtaja Jouni Sakomaa.

Tila-, ovi- ja sähkölaitteiden käyttöä tunnistavat sensorit ovat luonteva lisä Stellan Läsnäolopalvelun datalähteisiin, joilla asiakkaan vointia ja kotona-asumista seurataan normaalien kotihoidon käyntien lisäksi teknologialla, kuten aktiivisuusmittarin yhdistävällä paikantavalla turvakellolla, vuoteeseen kytkettävällä peruselintoimintoja ja unta seuraavalla teknologialla. Läsnäolopalvelua käyttää enemmän kuin 100 suomalaista niin julkisen kotihoidon kuin itse palvelut maksavina asiakkaina.

– Uudenlainen sensoriteknologia mahdollistaa datalla ja tiedolla johtamisen myös kotona tuotettaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Suomalainen kotihoito kehittyy ja monimuotoistuu nyt ennätysvauhtia, iloitsee Stella Kotipalveluiden liiketoimintajohtaja Kaj Ignatjew

Stellan Läsnäolopalvelu kerää aktiivisuus- ja peruselintoimintodatan lisäksi tietoa asiakkaan toimintaympäristöstä ja tilankäytöstä. Data kulkee automaattisesti Stellan valvontakeskukseen sekä haluttaessa myös asiakkaan tai omaisen saataville omaan käyttöliittymään.

 

Jouni Sakomaa, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Johtaja, Kotiin tuotettavat palvelut, jouni.sakomaa@phhyky.fi, 044 4406 560

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.