Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Karjalan SOTE-kuntayhtymän kotihoito ottaa käyttöön Stellan Läsnäolopalvelun

11.21.2017

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote investoi kotihoidon laatuun ja asiakaskokemukseen ottamalla käyttöön Stella Kotipalvelut Oy:n tuottaman Läsnäolopalvelun. Läsnäolopalvelun pilotointi käynnistetään vuoden 2017 aikana sosiaali- ja terveysmisteriön kärkihankkeisiin kuuluvan Avot-hankkeen alaisuudessa.

Joulukuussa 2017 alkavan käyttöönoton myötä alkuvaiheessa yhteensä 20 Siun soten kotihoidon asiakasta siirtyy Läsnäolopalvelun eli reaaliaikaisen terveydentilan- ja aktiivisuuden seurannan piiriin. Palvelulla tavoitellaan nopeampaa kotiutumista erikoissairaanhoidon palveluista, turvallisempaa palveluympäristöä kotona asumiseen sekä kustannussäästövaikutuksia terveydenhuollon kokonaiskustannuksissa vastaanottopalveluiden tarpeen vähentyessä.

– Tavoittelemme Läsnäolopalvelulla entistäkin parempaa laatua sekä tarkempaa kustannusten ja palvelukysynnän ennakoitavuutta. Kotihoito on ennen kaikkea hoitotyön ammattilaisten tekemiä kotikäyntejä, mutta Stellan Läsnäolopalvelun kaltainen nykyteknologia monipuolistaa hoitoa ja turvaa kotona-asumista uudella tavalla, kertoo Siun soten toimialuejohtaja Eija Rieppo.

Läsnäolopalvelussa kotihoidon asiakkaan vointia ja kotona-asumista seurataan normaalien kotihoidon käyntien ulkopuolella teknologialla, kuten aktiivisuusmittarin yhdistävällä paikantavalla turvakellolla, vuoteeseen kytkettävällä peruselintoimintoja ja unta seuraavalla teknologialla. Lisäksi palvelua voidaan täydentää esimerkiksi ovisensoreilla ja liesivahdilla sekä visuaalisella liiketunnistuksella. Kaikkien palvelun piiriin kytkettyjen laitteiden keräämä data kulkee verkon yli Stellan Läsnäolopalvelun valvontakeskukseen sekä haluttaessa myös asiakkaan tai omaisen saataville omaan käyttöliittymään.

– Aikaisemmat läsnäoloteknologian kokeilut esimerkiksi kuntayhtymä Saarikassa ovat olleet kannustavia. Sensoriteknologian nopea kehittyminen mahdollistaa uudenlaisen datalla ja tiedolla johtamisen myös kotona tuotettaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, iloitsee Stella Kotipalveluiden liiketoimintajohtaja Kaj Ignatjew.

Teknologian avulla asiakkaan voinnin heikentyminen voidaan myös huomata tilanteissa, joissa asiakas ei itse koe vointinsa muuttuneen tai osaa siitä hoitohenkilökunnalle kertoa.

– Läsnäolopalvelun tuottama data auttaa myös hoitajien asiakaskäynneillä tekemien kirjausten tarkentamisen ja kirkastamisen uudella tavalla. Läsnäolopalvelun datan myötä kirjauksien seuraaminen helpottuu ja asiakkaan voinnin kehityksen ennakointi paranee, kertoo Siun soten Sote ICT -kehittämisasiantuntija Tomi Tikkanen.

 

Lisätietoja
SiunSote, toimialuejohtaja
Eija Rieppo
eija.rieppo@siunsote.fi
050 554 0717

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.