Hyppää pääsisältöön

Punkkirokote kotonasi

TBE-rokote suojaa tehokkaasti puutiaisaivokuumeelta. Voit ottaa rokotteen nyt kätevästi kotona – vaikka koko perheelle!
Palvelu saatavissa seuraavilta paikkakunnilta: Pääkaupunkiseutu

TBE-rokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole tehokasta lääkehoitoa, joten tartunnan ehkäiseminen on viisasta. Tauti ei ole erityisen yleinen, mutta tartuntamäärät ovat viime vuosina olleet kasvussa.

TBE-rokote ehkäisee noin 90 prosenttia tartunnoista. Mikäli tartunta rokotteesta huolimatta tapahtuu, ehkäisee rokote taudin aiheuttamia pitkäaikaisia hermostollisia ongelmia.

Ota TBE-rokote nyt kotonasi hintaan 59 euroa / rokoteannos (norm. 65 €/annos). Sairaanhoitajamme tulee kotiisi antamaan rokotteen varaamanasi aikana. Samalla kerralla annetut TBE-rokotteet perheenjäsenillesi saat hintaan 45 €/rokoteannos.  Tilaa rokote lähettämällä tekstiviesti PUNKKI numeroon 050 902 3509 tai soittamalla numeroon 010 633 8585.
 

 

Kuinka rokotesuoja toimii?

Aikuiset ja lapset rokotetaan kolmesti perussuojan aikaansaamiseksi. Täysi suoja puutiaisaivokuumetta vastaan muodostuu kahden viikon kuluttua toisen rokoteannoksen saamisesta.

Toinen rokote voidaan ottaa 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tarvittaessa toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon päästä ensimmäisestä rokotteesta. Kolmas rokoteannos tulee ottaa 5-12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua. Kolmella ensimmäisellä rokotteella hankittua perussuojaa ei siis tarvitse toistaa vuosittain. Ensimmäisen tehosteannoksen jälkeen rokotus suositellaan toistettavaksi viiden vuoden välein.

Kenen kannattaa hankkia rokote?

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat alueilla joilla puutiaisaivokuumeen esiintymistiheys on merkittävä. Tällaisia alueita Suomessa ovat erityisesti saaristo- ja rannikkoalueet. Rokote suojaa myös matkailijaa, sillä puutiaisaivokuumetta esiintyy paljon Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Puutiaisaivokuume aiheuttaa hankalimpia oireita ikääntyneillä, kun taas aivan pienillä lapsilla oireet jäävät usein lieviksi. Rokote voidaan antaa lapsille jo 1-vuotiaasta alkaen. Ikääntyneille, riskialueilla oleskeleville suositellaan perussuojan jälkeisen tehosterokotteen ottamista aina kolmen vuoden välein.

TBE-rokotetta ei tule antaa alle vuoden ikäisille lapsille eikä henkilöille, jotka ovat aiemmin saaneet TBE-rokotteesta vakavan allergisen reaktion. Kuumeisen infektion aikana rokotteen ottamista kannattaa siirtää.

Kananmuna-allergia ei ole este rokotteen ottamiselle. TBE-rokotteen annosruiskussa on lateksikumia, mikä tulee huomioida lateksiallergian kohdalla.

Mitä muuta kannattaa huomioida?

TBE-rokote ei suojaa punkin puremalta eikä puutiaisten levittämältä borrelioosilta. Borrelioosi hoituu yleensä tehokkaasti antibioottihoidolla, mutta tartunnan toteamisessa helpottaa, jos tietää tulleensa punkin puraisemaksi. Siispä riskialueilla liikkuessa on hyvä rokotteesta huolimatta muistaa tarkistaa iho säännöllisesti punkin puremien varalta.

Lue lisää TBE-rokotteesta ja puutiaisaivokuumeesta THL:n sivustolta ››

Tilaa rokote lähettämällä tekstiviesti PUNKKI numeroon 050 902 3509 tai soittamalla numeroon 010 633 8585

Sovimme kotikäynnin ajankohdan kanssasi

Voimme rokottaa myös perheenjäsenesi edullisesti samalla käynnillä