Hyppää pääsisältöön

Kaatumishälytin

Turvapuhelimen käyttäjille lisää turvaa kaatumisten varalle. Jätä yhteystietosi, niin kerromme lisää!

Mikä on kaatumishälytin?

Kaatumishälytin tunnistaa kaatumisen ja voi tehdä automaattisesti hälytyksen Stellan hälytyskeskukseen

Kaatumishälytin on älykäs, kannettava hälytin, joka osaa automaattisesti havaita käyttäjänsä kaatumisen ja tehdä hälytyksen Stellan hälytyskeskukseen. Stellan hälytyskeskus palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Kaatumishälytin on lisälaite kodissa jo olevaan turvapuhelimeen. Toimiakseen se tarvitsee oikein kytketyn turvapuhelimen.

Muiden hälyttimien tavoin kaatumishälytin mahdollistaa hälytyksen tekemisen myös manuaalisesti hälytyspainiketta painamalla.

Stellan hälytyskeskus päivystää kellon ympäri vuoden kaikkina päivinä

Näin hälytin toimii

Kun kaatumishälyttimen älykkäät sensorit huomaavat käyttäjänsä kaatumisen, laite ottaa automaattisesti yhteyttä Stellan hälytyskeskukseen avun saamista varten.

Kaikkia kaatumisia laite ei kuitenkaan huomaa. Siksi laitteessa on myös hälytyspainike, jolla hälytyksen saa tehtyä käsin.

Muistathan käyttää laitetta koko ajan ollessasi kotona tai kotisi lähettyvillä. Voit käyttää laitetta myös sängyssä. Silloin laite on käsillä, jos tarvitset sitä yöllä.

Turvapuhelimen asennus

Hälyttimen asentaminen ja testaaminen

Hälytin asennetaan tiettyä kantotapaa varten. Älä muuta kantotapaa ilman, että otat yhteyttä Stellan asiakaspalveluun 010 408 8117.

Testaa laitetta kotona kaikkialla, myös kylpyhuoneessa, kellarissa ja autotallissa. Laitteen kantamaan voivat vaikuttaa ympäristön olosuhteet, kuten huonekalut, rakennuksen rakenteet ja veden tai nesteiden läheisyys. Hälytys ei onnistu, jos laite on kotiyksikön kantaman ulkopuolella.

Laitetta voi testata painamalla hälytyspainiketta ja tekemällä testitarkoituksessa hälytyksen hälytyskeskukseen. Kerro hälytyskeskukselle, että teet koehälytyksen ja noudata heidän ohjeitaan.

Kaatumishälytin kaulanauhassa

Käyttö kaulanauhassa

Kaatumishälyttimen kaulanauhassa on avattavia kiinnityskohtia, jotta se olisi helpompi ja turvallisempi käyttää. Nauhan pituus riittää pään yli pujottamiseen, mutta nauhan voi myös avata yhdestä kiinnityskohdastaan, laittaa nauhan molemmat päät kaulan ympäri ja sulkea kiinnityskohdan.

Kun puet vaatteita päälle, voit pitää kaatumishälytintä kaulanauhassa samalla kun asetat sitä vaatteeseen vaateklipsillä. Näin vähennät väärän hälytyksen mahdollisuutta.

Käytä ainoastaan laitteen omaa kaulanauhaa, sillä sen avattavat kiinnityskohdat vähentävät sotkeutumien tai vahingoittumisen riskiä.

 

Käyttö vaateklipsinä

Kaatumishälytintä voi käyttää sekä pysty- että vaakasuoraan. Laitteessa on vaateklipsi, jotta voit kiinnittää sen paidan taskuun tai kaulukseen. Laitetta tulee kantaa rinnan korkeudella, vähintään yli metrin korkeudella maasta.

Klipsit ovat käännettäviä, joten ne voidaan kiinnittää joko oikealle tai vasemmalle paidankaulukseen.

Käyttö vyöklipsinä

Vyöklipsiä voi käyttää hyvin monenlaisen vyön kanssa. Vyön pitää kuitenkin olla tarpeeksi paksu, jotta hälytin pysyisi tukevasti paikallaan.

Hälytintä tulee pitää vyötärön korkeudella vähintään 80 senttimetrin korkeudella lattiasta.

Tärkeää muistaa!

 • Hälytin voi havaita kaatumisesi vain silloin, kun se on mukanasi.
 • Koska kaatua voi monella tavalla, joskus jotkin kaatumiset saattavat jäädä laitteelta huomaamatta. Esimerkiksi hidasta, asteittaista liukumista pois tuolilta on laitteen hyvin vaikea tunnistaa kaatumiseksi. Kaatumistilanteessa tulisi aina yrittää painaa laitteen hälytyspainiketta myös itse.
 • Laitetta tulee käyttää kanto-ohjeiden mukaan. Älä muuta kantotapaa, kun sinulle suositeltu kantotapa on valittu.
 • Jos kaadut ja laite huomaa kaatumisen, laite hälyttää automaattisesti 30 sekunnin kuluttua.
 • Testaa laitetta säännöllisin väliajoin vähintään kerran kuukaudessa painamalla hälytyspainiketta.
 • Tarkista säännöllisesti laitteen tilan kertovat merkkivalot.
Hoivapalvelu on myös yhdessäoloa – sisällä ja ulkona

Mitä tapahtuu, kun kaadut?

 1. Laite havaitsee tapahtuman ja analysoi sen.
 2. Jos laite tulkitsee tapahtuman kaatumiseksi, laitteesta alkaa kuulua nousevaa ääntä ja vihreä valo alkaa välkkyä. Se tarkoittaa, että laite tekee hälytyksen 10 sekunnin kuluttua. Jos et tarvitse apua, voit painaa peruutuspainiketta ja peruuttaa hälytyksen.
 3. Jos hälytystä ei peruuteta, valo muuttuu hetkeksi punaiseksi ja laitteen kaiuttimesta kuuluu hälytysääni. Kaatumishälytys on lähetetty kotiyksikkösi kautta hälytyskeskukseen. Puheyhteys hälytyskeskukseen avautuu hetken kuluttua.
Stellan hälytyskeskus on turvapuhelimen käyttäjien turvana kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä

Automaattisen hälytyksen peruuttaminen

Jos laitteen vihreä valo vilkkuu ja laite soittaa nousevaa ääntä, vaikka et ole kaatunut, laite on tekemässä hälytystä. Voit peruuttaa hälytyksen painamalla peruutuspainiketta.

Peruutuspainike on suunniteltu vähentämään vääriä hälytyksiä. Jos painat peruutuspainiketta vahingossa, voit aina luoda uuden hälytyksen painamalla hälytyspainiketta.

Laitteen hoito ja puhdistus

Laitteen hoito

 1. Laite on täysin vedenkestävä, ja sitä tulisi pitää koko ajan, myös kylvyssä ja suihkussa. Kun käyt kylvyssä, vältä upottamasta laitetta veteen yli minuutiksi.
 2. Kun laite kastuu, kuivaa se hellävaraisesti pehmeällä pyyhkeellä. Jos painat hälytyspainiketta vahingossa, kerro asiasta päivystäjälle. Hän kuulee sinusta mielellään, ja hälytys toimii hyödyllisenä järjestelmän testinä.
 3. Ilmaventtiili hälyttimen takana tulisi pitää puhtaana ja vapaana minkäänlaisesta tukkeumasta. Suihkussa tai kylvyssä vesi voi aiheuttaa väliaikaisen tukkeuman. Automaattinen kaatumishälytys ei välttämättä toimi kunnolla, jos venttiili on tukossa.
   

Puhdistus

Laitteen voi puhdistaa tasaisin väliajoin kostealla liinalla ja miedolla pesuaineella tai alkoholiliinalla. Muista, että laite ei havaitse kaatumisia, jos sitä ei pidetä mukana. Siksi laite on syytä panna takaisin päälle heti puhdistuksen jälkeen.

Varoitukset ja huomiot

Testaa laitetta kotona kaikkialla, myös kylpyhuoneessa, kellarissa ja autotallissa. Laitteen kantamaan voivat vaikuttaa ympäristön olosuhteet, kuten huonekalut, rakennuksen rakenteet ja veden tai nesteiden läheisyys. Hälytys ei onnistu, jos laite on kotiyksikön kantaman ulkopuolella.

Koska kaatua voi monella tavalla, joskus jotkin kaatumiset saattavat jäädä laitteelta huomaamatta. Esimerkiksi hidasta, asteittaista liukumista pois tuolilta on laitteen hyvin vaikea tunnistaa kaatumiseksi. Kaatumistilanteessa tulisi aina yrittää painaa laitteen hälytyspainiketta myös itse.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voinko käyttää kaatumishälytintä suihkussa tai kylvyssä?
Kyllä, kaatumishälytin on täysin vedenkestävä, ja sitä pitäisi käyttää kaikkina aikoina, myös suihkussa. Kylvyssä sinun tulisi välttää upottamasta laitetta veden alle yli minuutiksi. Huomioithan, että vesi voi väliaikaisesti aiheuttaa tukoksen venttiiliin laitteen takana. Upottaminen veteen voi myös vähentää laitteen kantomatkaa, jolloin kotiyksikkösi ei välttämättä vastaanota hälytystä.

Milloin minun pitäisi käyttää laitetta?
Sinun tulisi käyttää kaatumishälytintä aina, kun olet kotonasi ja kotiyksikkösi kantoalueen sisällä.

Voinko käyttää laitetta vaatteideni alla?
Kyllä, laitetta voi pitää vaatteiden alla. Varmista kuitenkin, että pystyt helposti painamaan hälytyspainiketta, jos tarvitset apua.

Mitä tapahtuu, jos painan vahingossa hälytyspainiketta?
Laite yhdistää puhelun valvontakeskukseen. Kerro päivystäjälle, että painoit painiketta vahingossa etkä tarvitse apua. Älä huolestu, sillä he kuulevat sinusta mielellään ja puhelu toimii samalla järjestelmän toimivuuden testinä.

Tekeekö laite hälytyksen, jos pudotan sen vahingossa?
Laite on suunniteltu välttämään hälytysten tekemistä, jos sen pudottaa vahingossa lattialle. Jos laite alkaa kuitenkin piipata, voit painaa peruutuspainiketta estääksesi hälytyspuhelun.

Jos nousen ylös kaatumisen jälkeen, soittaako laite automaattisesti apua?
Mahdollisesti. Ylös nousemiseen käytettävä aika vaikuttaa kaatumisen tunnistukseen. Jos laite alkaa piipata ja vihreä valo välkkyä, voit painaa peruutuspainiketta estääksesi hälytyksen siirtymisen eteenpäin.

Mitä pitäisi tehdä, jos kaadun, mutta en tarvitse apua?
Kun laite alkaa piipata ja vihreä valo välkkyä, voit painaa peruutuspainiketta estääksesi laitetta lähettämästä hälytystä eteenpäin. Jos mielestäsi tarvitset apua, paina hälytyspainiketta. Hälytyskeskus kuulee sinusta mielellään, joten voit hyvin antaa laitteen tehdä hälytyspuhelun.

Mitä tapahtuu, jos en pysty painamaan peruutuspainiketta estääkseni hälytystä?
Jos et pysty painamaan peruutuspainiketta, älä huolehdi. Voit ilmoittaa hälytyskeskukselle, että olet kunnossa etkä tarvitse apua.

Voiko laite lähettää hälytyspuhelun tietämättäni?
Laite ilmoittaa ennen hälytyksen tekemistä. Se piippaa ja vilkuttaa vihreää valoa aina ilmoittaakseen, että se on havainnut kaatumisen. Kun laite piippaa, voit painaa peruutuspainiketta estääksesi hälytyksen siirtymisen eteenpäin.

Voinko käyttää laitetta sängyssä?
Kyllä, voit käyttää laitetta sängyssä. Niin varmistat, että laite on lähettyvilläsi, jos tarvitset sitä yöllä. Laite ei välttämättä kuitenkaan havaitse putoamista makuuasennossa sängystä lattialle.

Testatut olosuhteet

 • Kaulassa käyttö: käyttäjän vähimmäispituus 137 cm
 • Vyötäröllä käyttö: käyttäjän vähimmäispituus 154 cm
 • Laitteen toimintakyvyn vähentyminen on mahdollista näitä lyhyemmillä käyttäjillä.

Vianetsintä
Jos painikkeiden ympäröivä alue vahingoittuu, otathan yhteyttä Stellan turvapuhelinasiakaspalveluun numeroon 010 408 8117.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.