Hyppää pääsisältöön

Esittelyssä kolme erilaista tapaa tehdä joulusiivous

11.01.2018

Näin siivoat itse jouluksi – ”Joulun tunnelman saa valoilla, tuoksuilla ja ruoalla”, sanoo Stellan asiantuntija

 
Yksi joulun tutuksi tulleista perinteistä on joulusiivous. Joillekin se on mieluinen osa jouluvalmisteluja, kun taas toisille se on suuri vaiva. Mutta miten jouluksi sitten kannattaisi siivota? Kysyimme asiaa Maritelta, joka on kokenut kodin siivousten asiantuntija.

Marite Rassel

– Joulu on jokaisessa perheessä omanlaisensa, ja siksi onkin hyvä miettiä, minkälaisen siivouksen juuri siihen omaan jouluun haluaa tehdä ja oikeasti tarvitsee, sanoo Stellan kotisiivouksen palveluesimies Marite Rassel.

Erilaiset itse tehtävät joulusiivoukset voisi Mariten mielestä jakaa pääpiirteittäin kolmeen tyyppiin, joista jokaiselle löytyy omat kannattajansa.
 

1. Kevyt joulusiivous – ”Vähän voi huijatakin”

– Kevyttä joulusiivousta voisi ehkä kutsua leikkisästi myös hämäyssiivoukseksi. Vaikka ammattilaisilta sitä ei sallittaisi, itse omaa kotia siivotessa se on moneen jouluun juuri sopiva valinta, Marite sanoo.

Kun joulusiivous tehdään vain kevyesti, ei esimerkiksi imurilla tarvitse mennä tarkasti nurkkia myöten, sillä pikaisella keskilattiaimuroinnillakin saadaan riittävän puhdasta.

– Yleensäkin kodin siistinä pitämisessä kaikki lähtee siitä, että kodin tavaroille on oma paikkansa. Siivous käy nopeasti, kun tietää mihin paikkaan minkäkin tavaran oikein laittaa. Kun tavarat ovat paikallaan, lattiat pikaimuroitu, vessa putsattu ja roskat viety ulos, ollaan jo aika pitkällä.

– Jouluna elämä saattaa keskittyä pitkälti keittiöön, joten keittiön tasot kannattaa pyyhkiä ja jääkaappia tyhjentää, että ruoat mahtuvat sisään. Sen jälkeen voikin jo keskittyä koristeluun ja ruoanlaittoon, Marite neuvoo.
 

2. Tavallinen joulusiivous – ”Pölytöntä, tahratonta ja roskatonta”

– Tavallinen joulusiivous on kuin hyvä viikkosiivous. Sen jäljiltä on pölytöntä, tahratonta ja roskatonta. Silloin ei saa fuskata, vaan joka huoneessa mennään nurkkia myöten ja tehdään puhdasta jälkeä, Marite sanoo.

Arkisempien siivoustehtävien ohella muistetaan pitää huolta myös uunista ja saunasta, sillä molemmat ovat usein tärkeä osa suomalaisten joulunviettoa.

Rauhallista ja rentouttavaa joulua kotisohvalla

– Myös sauna ja uuni pestään joulun kunniaksi juhlakuntoon, ja sänkyihin vaihdetaan puhtaat lakanat, vaikkapa joulun värejä mukaillen. Niin teen kotona itsekin, Marite kertoo.
 

3. Joulun suursiivous – ”Todellisille joulufriikeille”

Joillekin oma joulurauha alkaa, kun tietää että kotona on tehty todellinen ja täydellinen suursiivous. Silloin kiillotetaan hopeat, vaihdetaan jouluverhot, putsataan katot ja käydään läpi aivan kaikki mahdolliset asiat.

– Suursiivouksessa tärkeintä on se, että se tehdään useammassa erässä. Jos työn jättää viimeiseen hetkeen, sen jäljiltä on täysin puhti pois. Eihän siinä jaksaa enää joulusta nauttiakaan, Marite miettii.

– Tällainen siivous kannattaa ehdottomasti jakaa kaikkien perheenjäsenten kesken ja pitkin syksyä tehtäväksi. Lopputulos on tietysti mahtava, kun kodin jokainen kolkka hohtaa puhtautta ja raikkautta.
 

Selvä homma, mutta mikä näistä siivouksista kannattaa tehdä?

Marite on kodin siivousten konkari, jolla kokemusta riittää, joten hänen mielipiteensä tietenkin kiinnostaa. Millaista joulusiivousta Marite suosittelisi?

– Kodin ja sen asukkaiden mukaan suosittelen aina jotain kevyen ja tavallisen joulusiivouksen väliltä. Minusta joulun tunnelman saa aikaiseksi valoilla, tuoksuilla ja ruoalla, joten perusteellisemman siivouksen voisi minusta tehdä vaikka samalla kun joulun jälkiä siivotaan pois, Marite paljastaa.

– Ja jos haluaa esimerkiksi saunan jouluiseksi mutta ei haluaisi alkaa sitä pesemään, sinne voi laittaa vaikka lyhdyn tai sopivia tuoksuja ja palata pesusuunnitelmiin joskus myöhemmin. Siivouspäivä voi olla joka päivä, mutta joulu on vain kerran vuodessa.

– Toivon ennen kaikkea sitä, että ihmiset nauttivat joulusta ja sen tunnelmasta rauhassa, ja miettivät aina itselleen parhaimman vaihtoehdon. Joillekin se on tietysti huolellisten ammattilaisten tekemä kunnon joulusiivous, ja niitähän me teemme oikein mielellämme, Marite sanoo.

Tilaa joulusiivous »

Tiesitkö, että Stellan siivouksiin saat aina 100 %:n tyytyväisyystakuun?
Jos et ole tyytyväinen työmme jälkeen, korjaamme puutteet maksutta.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.