Hyppää pääsisältöön

Näin saat kotitalousvähennyksen

eli 50 %:n veronpalautuksen kotitöiden hinnasta.
12.19.2017 Ideat

Kotitalousvähennyksen voi tehdä tietyistä kotona tehtävistä töistä

Kotitalousvähennyksen saat kotona tehtävistä remonttitöistä, siivouksista, lastenhoidosta sekä hoiva- ja hoitotyöstä. Vähennyksen saa myös silloin, kun teettää vähennyskelpoisia töitä mökillä tai vanhempien tai isovanhempien kotona.

Vähennyksen voi tehdä työn hinnasta.

Esimerkiksi keittiöremontissa ei voi vähentää keittiökalusteiden tai kodinkoneiden hintaa tai kilometrikorvauksia, mutta remontoijan, putkimiehen ja sähkömiehen työn osuuden saa vähentää.

Kotisiivouksessa ja lastenhoidossa maksetaan yleensä aina vain työstä, joten niiden laskun saa yleensä vähentää kokonaan.

Hoiva- ja hoitotyön kuten vanhusten ja vammaisten hoidon saa vähentää, kun palveluihin ei ole palveluseteliä tai maksusitoumusta kunnalta.

Kotitalousvähennys on verovähennys ja sen arvo on 50 %:n työn hinnasta

Kotitalousvähennys on verovähennys, joka vuosittaisen 100 euron omavastuun jälkeen on puolet eli 50 % kotona teetettävien töiden hinnasta.

Jos esimerkiksi teetät vuodessa vähennyskelpoista työtä 500 eurolla, saat verottajalta takaisin 200 euroa. Jos taas teetät työtä 900 eurolla, saat takaisin 400 euroa.

Kotitalousvähennyksen saa ilmoittaa heti työn maksamisen ja tekemisen jälkeen, jolloin vähennys huomioidaan saman tien verokortilla. Vähennyksen voi myös ilmoittaa verovuoden veroilmoituksessa, jolloin se huomioidaan veronpalautuksessa.

Jos tilaat palvelun yritykseltä, tarkista että se on ennakkoperintärekisterissä

Kotitalousvähennyksen voi tehdä, kun työn tekevä yritys on merkitty ennakkoperintärekisteriin ennen työn tilaussopimuksen tekemistä. Voit tarkistaa rekisterin helposti netissä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän verkkopalvelussa ytj.fi joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella.

Kotitalousvähennyksen saa myös silloin, kun palkkaa yksityishenkilön työntekijäksi vähennyskelpoisiin kotitöihin. Silloin kotitalousvähennys on 20 % maksetusta palkasta sekä palkkaan kuuluvat työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennyksessä on vuosittainen enimmäismäärä

Kotitalousvähennyksen henkilökohtainen enimmäismäärä on 2400 euroa vuodessa. Sen saa, kun teettää töitä 5000 eurolla. Pariskunnalle vuosittainen maksimivähennys on 4800 euroa, joten töitä voi teettää jopa 10000 eurolla.

Alle 5000 euron töitä ei kannata verotuksessa jakaa vähennettäväksi kummallekin, sillä molemmat joutuvat maksamaan 100 euron omavastuun.

Jäikö jokin mietityttämään? Lue kotitalousvähennyksen usein kysytyt kysymykset »

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.