Hyppää pääsisältöön

Konenäkö ja hahmontunnistus mullistavat palveluasumista Tampereella

03.13.2018

Stella mukana Sopimusvuoren palveluasumisen kehittämisessä

Ikäihmisten palveluita tarjoava tamperelainen Sopimusvuori Oy ottaa tehostetussa palveluasumisessa käyttöön konenäköön ja hahmotunnistusteknologiaan perustuvaa turvatekniikkaa. Käyttöönotto tehdään yhteistyössä Stella Kotipalvelut Oy:n ja Vehmas Polymorphic Oy:n kanssa.

Konenäkö ja hahmotunnistus tuovat lisäturvaa palvelutalon asukkaille sekä henkilökunnalle. Käytännössä uuden tekniikan avulla voidaan esimerkiksi asukkaan yöaikainen kaatuminen ehkäistä ennalta, kun teknologia tunnistaa asukkaan liikkumisen ja lähettää siitä automaattisesti tiedon yöhoitajan älypuhelinsovellukseen. Näin hoitaja ehtii asukkaan avuksi parhaimmillaan jo ennen kaatumista.

– Tämä on yksi oivallinen esimerkki teknologian mahdollisuuksista hoito- ja hoivapalveluissa. Olen iloinen, että voimme laajentaa teknologialla tuotettuja hoito- ja hoivapalveluitamme kotihoidosta myös palveluasumisen puolelle. Kotihoidossa vastaavia hankkeita on käynnissä jo eri puolilla Suomea, kertoo Stellan terveysteknologian liiketoimintajohtaja Kaj Ignatjew.

”Haluamme olla alan suunnannäyttäjä teknologian ja datan hyödyntämisessä osana palvelutuotantoa.”
– Leena Lehtonen, toimitusjohtaja, Sopimusvuori Oy

Konenäköön ja hahmontunnistukseen perustuvalla tekniikalla voidaan parantaa asumisen turvallisuutta sekä palveluasumisen laatua. Tekniikan käyttöönotolla on myös vaikutus hoivapalvelun kokonaiskustannukseen, sillä ennaltaehkäisevällä reagoinnilla voidaan vähentää esimerkiksi kaatumisista koituvia hoitokuluja.

– Haluamme olla alan suunnannäyttäjä teknologian ja datan hyödyntämisessä osana palvelutuotantoa. Tässä on lopulta kyse yksinkertaisesta mutta arjen toimintaa merkittävästi helpottavasta kehitysaskeleesta, sanoo Sopimusvuoren toimitusjohtaja Leena Lehtonen.

Tekninen toteutus perustuu suomalaiseen Vehmas Polymorphic Oy:n ANNAPerenna-teknologiaan.

– Olemme innostuneita yhteistyöstä Stellan ja Sopimusvuoren kanssa, iloitsee Vehmas Polymorphicin toimitusjohtaja Seppo Vehmas.

Ensimmäisen vaiheen käyttöönotto toteutetaan Sopimusvuoren Vaakon Harjun yksikössä maaliskuun 2018 aikana.

Lisätietoja

Stellan palvelut turvallisempaan kotona asumiseen:

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.