Hyppää pääsisältöön

04.24.2019

Vauva ja vanhempi – mitä tehdä jos kemiat eivät kohtaa?

 
Mikä eteen, kun lapsella ei olekaan kaikki hyvin?

Uuden ihmisen syntymä on kaunis, ihmeellinen ja kummallinenkin asia. Vaikka uutta tulokasta onkin osattu odottaa, yhdessä hetkessä hän vihdoin on täällä, lähimmäistensä sylissä ja valmiina aloittamaan elämänsä omana itsenään.

– Vauva on alusta alkaen aito, oikea ihminen, joka on vuorovaikutuksessa vanhempiensa ja hoitajiensa kanssa. Vauva tykästyy ja leimautuu vanhempiinsa, ja niin käy myös toisinpäin, sanoo Tiia Lindqvist Stellan lastenhoidosta.

Esimerkiksi ihokosketuksen tärkeys on tutkimuksissa todettu niin perusteellisesti, että sen merkitystä painotetaan Suomessa synnytysvalmennuksissa ja syntymän jälkeen aivan oikein myös neuvolassa.

Mutta aina kaikki ei sujukaan helposti omalla painollaan. Tuoreesta äidistä tai isästä se voi tuntua siltä kuin kemiat oman lapsen kanssa eivät kohtaisi.

Silloin puhutaan varhaisen vuorovaikutuksen häiriöstä. Se tarkoittaa sitä, että 0–2-vuotiaalla lapsella ja hänen vanhemmallaan on syystä tai toisesta vaikeuksia olla luontevasti toistensa kanssa.

– Varhaista vuorovaikutusta ovat aivan tavalliset asiat kuten silmiin katsominen, sylissä pitäminen, lämmin jutustelu ja hymyileminen. Usein vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä lähtee rakentumaan luonnostaan ja vaistomaisesti, mutta valitettavasti aina ei ole yhtä onnellinen tilanne, Tiia kertoo.
 

Vuorovaikutuksen häiriöt voivat näkyä niin lapsessa kuin vanhemmassa

Vauvalla ja vanhemmalla ei mene aina hyvin

Häiriöt lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksessa voivat näkyä sekä lapsessa että vanhemmassa monin tavoin.

– Vauvalla häiriön voi huomata esimerkiksi katsekontaktin välttelynä, ärtymyksenä, jokelluksen puuttumisena, hymyilystä pelästymisenä tai vaikkapa heikkona reagointina kipuun, kun taas vanhemmalla tyypillisiä häiriöiden oireita ovat kylmyys, vihamielisyys, robottimaiset otteet tai toistuvat väärintulkinnat vauvan tarpeista, Tiia kuvailee.

Ongelmien huomaamiseen ei välttämättä tarvita ulkopuolista tarkkailijaa, sillä vanhempi saattaa huomata myös itsessään, että kaikki ei ole kunnossa. Apua olisi hyvä pyytää viimeistään silloin, kun huomaa ajattelevansa lapsesta enemmän kielteisiä kuin myönteisiä ajatuksia tai olo tuntuu niin väsyneeltä, ettei jaksa ajatella lapsen tarpeita.

– Mitä tahansa kysymyksiä tuleekaan mieleen tai ongelmia huomaakaan, kannattaa ottaa asia esille neuvolassa. Neuvolan kautta perhe voi saada juuri tarvitsemaansa tukea, oli se sitten lääkärin asiantuntemusta lapselle tai vaikka arjen apua lapsiperheiden kotipalveluna.
 

Ensimmäisissä vuosissa pohjat hyvään tulevaisuuteen

Varhaisen vuorovaikutuksen häiriöihin on hyvä puuttua mahdollisimman aikaisin, sillä ensimmäiset elinvuodet ovat vauhdikkainta aikaa aivojen kehitykselle. Tutkimuksissa on todettu, että varhaiset huonot kokemukset voivat muuttaa aivojen rakennetta ja siten myös niiden toimintaa.

– Vanhemman kannattaa olla silmät ja korvat auki, mutta liikaa ei kannata olla huolissaan. On hyvä muistaa, että normaaliin elämään kuuluu monenlaista ylämäkeä ja alamäkeä, ja ihminen on aika hyvä selviytymään erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa, Tiia Lindqvist sanoo.

Kun vauvan ja vanhempien kanssakäyminen on tavallisen sujuvaa, lapsi saa hyvän pohjan tasapainoisen elämän elämiseen ja psyykkisen terveyden ylläpitämiseen. Lapsi oppii, että vanhempi on läsnä, turvallinen, luotettava, ennustettava, hyväksyvä ja yhteistyöhaluinen ja että vanhemmalle voi puhua mistä tahansa mitä mieleen juolahtaa.

– Hyvä vuorovaikutus tukee sitä, että lapsi oppii tunnistamaan ja säätelemään omia tarpeitaan ja tunteitaan, ja se taas auttaa merkittävästi myönteisen itsetunnon rakentumista. Itsetunto on ihmiselämässä tärkeä, tärkeä juttu.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.