Hyppää pääsisältöön

Viisi hauskaa leikkiä, joita on helppo leikkiä 2–4-vuotiaiden kanssa

09.11.2018

Kyllä sitä lapsilla pitää tekemistä olla – Tässä viisi sisäleikkiä 2–4-vuotiaille

 
Lapsiperheissä tuttu tilanne: mikä eteen silloin, kun ulkona on kurja sää mutta sisälläkään ei tule mieleen sopivaa tekemistä? Silloin on aika leikkiä jotain uutta!

Keräsimme tähän viisi vinkkiä leikeistä, joista 2–4-vuotiaat usein pitävät – ja ovathan nämä kivoja vähän vanhemmillekin.
 

1. Tunnusteluleikki: Mikä kumma laatikossa oikein piileskelee?

Tämä leikki on oiva tapa kehittää lapsen tuntoaistia, ja leikin järjestäminen on helppoa: tarvitset vain laatikon sekä erilaisia laatikkoon mahtuvia esineitä.

Laatikoksi voi valita esimerkiksi tyhjän kenkälaatikon, johon saa tehtyä lapsen käden mentävän aukon. Jos lapsi tykkää askartelusta, myös laatikon maalaaminen ja koristeleminen voi olla hauska osa leikkiä.

Leikissä laatikkoon laitetaan erilaisia esineitä, ja lapsi koettaa koskettelemalla arvata, mikä esine laatikossa oikein onkaan. Leikkiä voi leikkiä myös useamman lapsen kanssa, kunhan jokainen saa oman vuoronsa.

Ja muista: kysymykset ja johtolangat ovat sallittuja!

2Pahvilaatikko on innostava leikkiväline kaikenikäisille lapsille

  • Lisämauste: Oikeista vastauksista voit jakaa pisteitä, ja jos haluat tehdä pelin jännäksi, laita laatikoihin vaikkapa limaisen tuntuista ruokaa. Esimerkiksi nuudelit tai kuoritut viinirypäleet sopivat tähän tarkoitukseen mainiosti.

 

2. Tasapainottelunaru seikkailijoille

Tasapainoa ja motoriikkaa kehittävä pikku seikkailijoiden tasapainotteluleikki on helppo toteuttaa kotioloissa. Kun vedät esimerkiksi talousnarun avulla kotiin reitin ja teippaat narun sopivista paikoista paikoilleen, tuloksena on jännittävä rata, jota pitkin lapsi voi kävellä ja tasapainotella.

Jännitystä voi lisätä tekemällä monimutkaisempia viivoja tai vaikka lisäämällä matkalle erilaisia esteitä kuten tyynyjä tai tuoleja.

  • Lisämauste: Ammattilaistason tasapainottelijoille leikkiä voi vaikeuttaa peittämällä silmät ja antamalla tunnustella paljain varpain, missä viiva kulkee.

 

3. Lajitellaan värit! (Ja kerätään vaikka lelut samalla)

Värikkäät legopalikat ovat hyviä leikkikaluja erilaisiin leikkeihin

Moni lapsi pitää väreistä, niiden tunnistamisesta ja sateenkaarista. Siksi esimerkiksi lattialla sikin sokin lojuvat lelut ovat erinomainen leikkiväline värien lajitteluleikkiin!

Kun punaiset lelut kerää yhteen, siniset yhteen ja niin edelleen, yhtäkkiä lattialle onkin muodostunut lelukasoja kaikissa väreissä. Ja kun kasat kerää heti lelulaatikon viereen, kasoja on ensin hauska ihastella ja sitten helppo siivota pois lattialta.

Haastetta voi lisätä tekemällä lajittelua materiaalin ja pinnan tuntuman mukaan.

  • Lisämauste: Useamman lapsen kesken leikistä voi myös tehdä kisailun siitä, kuka löytää nopeimmin pyydetyn väriset esineet.

 

4. Saippuakuplia sisällä? Miksipä ei!

Sisälläkin voi puhaltaa saippuakuplia – ja siististi, niin että saippuaa ei löydy lattioilta ympäri kotia!

Istuta lapset pöydän ääreen ja anna jokaiselle eteen lautanen, johon on sekoitettu iso tilkka astianpesuainetta ja vettä. Kuplien muodostuessa lapset voivat hiljalleen puhaltaa veteen ja huomata, kuinka kuplista alkaa muotoutua yksi iso kupla.

Kuka saa isoimman kuplan? Ja kuka saa pidettyä kuplan ehjänä pisimpään? Ei voi tietää ennen kuin kokeilee!
 

5. Näen jotain -leikki

Katsele ympärillesi ja valitse mielessäsi jokin esine, jonka sinä ja leikkivä lapsi näette. Ala sitten antaa esineestä vihjeitä.

Jos esine on esimerkiksi sininen, voit antaa lapselle ensimmäisen vihjeen sanomalla ”Näen jotain sinistä”. Yksin pelatessaan lapsi saa arvata esinettä niin kauan kunnes keksii oikean vastauksen – tai sinä keksit uusia vihjeitä.

Jos lapsia on monta, he voivat esittää arvauksia vuorotellen. Ensimmäisenä oikein arvannut saa valita seuraavaksi arvuuteltavan esineen. Yksinkertaista mutta hauskaa!

  • Lisämauste: Jos haluat haastaa pelaajia, rajoita arvauksien määrää tai valitse pienempiä ja vähemmän itsestään selviä esineitä.

Mitä me oikein näemme? Omassa olohuoneessakin on helppo lähteä tutkimusmatkalle

 

Haluatko oppia lisää leikkejä? Lue leikeistä 5–8-vuotiaille tai 9–12-vuotiaille lapsille tai kysy lisää Stellan lastenhoitajilta! Lastenhoitajamme ovat varsinaisia ideamyllyjä, jotka keksivät tekemistä kaikenikäisille lapsille. Tutustu Stellan lastenhoidon palveluihin! »

Luotettavat ja lämpimät lastenhoitajat Stellalta

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.