Hyppää pääsisältöön

Yhdeksän mahtavaa leikkiä, jotka pitävät 5–8-vuotiaat kiireisenä

09.12.2018

Uusia jujuja tuttuihinkin leikkeihin – Tässä yhdeksän leikkiä 5–8-vuotiaille lapsille

 
Kouluikäiset ja heidän imussaan eskarit ja viskarit ovat kovin kiinnostuneita tableteista, puhelimista ja pelikonsoleista, mutta mitä mielenkiintoista puuhaa voisi keksiä digimaailman ulkopuolella?

Jos keksiminen tuntuu hankalalta, ei hätää. Kokosimme yhdeksän leikkiä ja peliä, joista voi löytyä yllättävääkin iloa: vanhoihin tuttuihin leikkeihin voi keksiä uusia jujuja!
 

1. Piilosilla – leikki joka ei turhaan ole maailman suosituin

Piiloleikin täytyy olla yksi maailman vanhimmista leikeistä, eikä sen suosiolle ole loppua näkyvissä. Tavallisen piilottelun lisäksi leikkiin voi tuoda mukaan uusia piirteitä – oletko esimerkiksi kokeillut piilotella pimeässä?

 • Lisämauste: Piilosilla pimeässä – hui! Pimeässä tilassa on vaikeampaa löytää toista ja kiinnijäämisen uhatessa voi vielä livahtaa karkuunkin. Jos pimeä kuitenkin pelottaa, taskulamput tekevät leikistä usein juuri sopivan jännittävän pienemmillekin lapsille.
   

2. Aarteenmetsästys… Mistä löytyykään seuraava johtolanka?

Mistä aarre löytyy? Stellan lastenhoitajat keksivät lapsille takuulla tekemistä!

Jos et ole metsästänyt aarteita vähään aikaan, nyt on jo korkea aika! Ideahan on yksinkertainen: tarkoituksena on löytää eri paikkoihin piilotetut esineet johtolankojen avulla.

Leikkijät saavat ensin yhden vihjeen, jota seuraamalla löytää tien toiselle vihjeelle, sitten kolmannelle ja niin edelleen, kunnes oikea aarre löytyy.

 • Lisämauste: Jos haluaa, tähän leikkiin voi helposti ottaa mukaan myös kännykät: vihje voi olla esimerkiksi valokuva, joka kertoo seuraavan johtolangan paikan. Kun leikkijä löytää valokuvan kohteen ja lähettää siitä ottamansa valokuvan aikuiselle, aikuinen lähettää paluuviestinä kuvan seuraavasta johtolangasta.
   

3. Seikkailurata sisätiloissa

Tätä leikkiä lapset rakastavat! Sisätiloissakin saa rakennettua seikkailuradan, kun käyttää hyväksi huonekaluja ja kotiympäristöä luovalla otteella.

Tästä saat muutamia ideoita radan rakentamiseen:

 • Lattialle voi laittaa tyynyjä tai sohvan pehmusteita, jotka voi ylittää harppaamalla tai hyppäämällä – tai sitten käyttää niitä vaikka kivinä mielikuvituspurossa
 • Sohvarahin yli ryömiminen on hankalampaa kuin miltä ensi alkuun kuulostaa – ja siksi mukava haaste radalla
 • Miltä näyttäisi, jos tietyn radan osan saisi mennä vain rapukävelyllä? Aika hauskalta!
 • Luitko aiemmat leikkivinkkimme? Tasapainotteluleikki toimii hyvin myös seikkailuradalla
 • Huonekaluista ja päiväpeitoista saa aikaan hauskan tunnelin!
 • Jumpatakin voi: tee radalle piste, jossa pitää hypätä 10 haarahyppyä
 • Ota pyykkikori ja rullaa viisi (puhdasta) sukkaparia rullalle = tuloksena on hauska heittorasti. Myös pehmoleluja voi käyttää heittorastilla
 • Ja kun tarvitaan jotain, jonka alta voi ryömiä, pöydät ja tuolit ovat erinomainen vaihtoehto

Lisämauste: Vanhemmille pelaajille voi ottaa aikaa radan suorittamiseen.
 

4. Kuuma peruna

Ole varuillasi: tässä leikissä on suuri kikatusvaara! Kuuma perunaa on nimittäin paras pelata, kun mukana on hieman suurempi joukko leikkijöitä.

Yksi pelaajista aloittaa perunavahtina, ja muut ottavat minkä tahansa pehmeän pallon tai sukkakäärön pelivälineeksi.

Pelaajat heittelevät pelivälinettä toisilleen perunavahdin katsellessa toiseen suuntaan. Kun vahti haluaa, huutaa hän kuuluvasti ”Kuuma peruna”. Se pelaaja, jolla peliväline on huudon kuuluessa, siirtyy perunavahdin seuraksi ja ottaa seuraavan vahtivuoron itselleen.

Peliä jatketaan niin kauan, kunnes vain yksi pelaaja on enää jäljellä – ja voittaa leikin. Hänestä tulee perunavahti seuraavalle kierrokselle.
 

5. Kapteeni käskee: Leiki tätä leikkiä

Niin tuttu ja silti niin i-ha-nan hankala leikki.

Leikin alussa valitaan tai arvotaan ensimmäinen kapteeni. Kapteeni antaa muille leikkijöille käskyjä, joita pitää totella, jos kapteeni aloittaa käskynsä sanomalla ”kapteeni käskee”. Siis vaikkapa ”Kapteeni käskee: mene kyykkyyn”.

Jos leikkijä ei tottele kapteenin käskyä ennen seuraavaa käskyä, leikkijä tippuu pelistä pois. Jos kapteeni hämää eikä sanokaan ”kapteeni käskee” ennen käskyään, käskyä tottelevat leikkijät tippuvat pelistä pois.

Leikin voittaa se, kuka pisimpään onnistuu noudattamaan kapteenin käskyjä. Voittajasta tulee kapteeni seuraavaan leikkiin.
 

Kapteeni voi käskeä vaikka pyörittämään hulavannetta!

6. Tervapata – tai kuten amerikkalaiset sanovat: Ankka, ankka, hanhi

Tervapata on tuttu ulkoleikki, mutta miten siitä saisi siistin sisäversion? Ei ehkä mitenkään, ainakaan pienissä sisätiloissa, mutta heti kun huoneessa on vähän enemmän tilaa, voi kokeilla amerikkalaista Ankka, ankka, hanhi -versiota.

Aluksi valitaan tai arvotaan hanhi ja muut leikkijät istuvat kasvokkain piiriin ankoiksi. Hanhi kulkee piirin takana ja taputtaa piirissä istuvia perä perää päähän ja sanoo ”ankka”.

Kun hanhi haluaa valita uuden hanhen, hän taputtaa jonkun pelaajan päätä ja sanoo ”hanhi”. Silloin kummankin hanhen on lähdettävä kiertämään piiriä ympäri eri suuntiin ja yritettävä ehtiä istumaan tyhjäksi jääneelle paikalle.

Hanhista se, kumpi ehtii tyhjälle paikalle ensimmäisenä, saa paikan itselleen ja on leikin seuraavalla kierroksella yksi ankoista.
 

7. Eläinpantomiimi

Ennen leikin aloittamista tulosta paperille kuvia valitsemistasi eläimistä. Leikkaa jokainen kuva erikseen, taita kuva kahtia ja laita se koriin. Tässä leikissä on hauskuus taattu!

Aloita peli pyytämällä ensimmäistä pelaajaa valitsemaan korista yksi paperilappu. Pelaajan täytyy matkia kuvassa olevaa eläintä äänettömästi, ja muiden palaajien täytyy arvata, mikä eläin on kyseessä. Oikean arvauksen jälkeen seuraavat pelaajat pääsevät kokeilemaan näyttelijäntaitojaan.

 • Lisämauste: Jos pelaajalle on liian haastavaa esittää eläintä äänettömästi, hän voi lisätä mukaan ääntä ja matkia esittämänsä eläimen ääntelyä.
   

8. Tuolileikki – eli kuinka kauan musiikki vielä soikaan?

Kuka saa viimeisen tuolin? Jännää!

Leikkien kestosuosikki – eikä syyttä! Tätä on hauskinta pelata silloin, kun pelissä on vähintään neljä pelaajaa ja lisäksi yksi henkilö tauottamassa musiikkia.

Kerätkää vapaaseen tilaan tuoleja rinkiin, niin että tuoleja on yksi vähemmän kuin leikkiin osallistujia. Kun tuolit on aseteltu selkänoja ringin sisäpuolelle päin, leikkijät asettuvat piiriin tuoliringin ulkopuolelle.

Sitten ei kun musiikki soimaan! Musiikin kuuluessa leikkijät kiertävät tuoleja kaikki samaan suuntaan, ja kun musiikki yhtäkkiä loppuu, leikkijät kisailevat istumapaikoista, kunnes kaikilla tuoleilla on yksi istuja ja yksi kilpailija on vailla tuolia. Ilman tuolia oleva leikkijä putoaa pelistä pois, ja samalla ringistä otetaan pois yksi tuoli.

Leikkiä jatketaan, kunnes viimeiseksi jäljelle jääneelle tuolille on löydetty istuja – siis voittaja.

 • Lisämauste: Jos tuoleja ei ole tarpeeksi, voit korvata ne värillisillä kartongin paloilla. Kun musiikki loppuu, kaksi jalkaa kartongille saanut pelaaja saa pitää paikan.
   

9. Kivi, paperi ja sakset

Tiesitkö, että kivi, paperi ja sakset -leikkiä on leikitty alkujaan Kiinassa jo 2000 vuotta sitten? Tämä leikki on näppärä pattitilanteiden ratkaisija varsinkin silloin, jos ei ole kolikkoa jolla heittää kruunaa ja klaavaa.

Leikkijät laittavat toisen kätensä nyrkkiin ja nyrkkinsä lähelle toisen nyrkkiä. Sitten he laskevat yhteen ääneen kättään kolmesti heiluttaen ”Kivi, sakset, pape…ri”, ja viimeisen tavun aikana muodostavat kädellään haluamansa valinnan:

 • Kivi: käsi edelleen nyrkissä
 • Paperi: käsi avattu kättelyasentoon
 • Sakset: etu- ja keskisormi saksiasennossa

Sitten onkin aika selvittää voittaja: kivi voittaa sakset (koska sakset menevät rikki), sakset voittavat paperin (koska ne leikkaavat paperia) ja paperi voittaa kiven (koska kiven voi kääriä paperiin).

Niin että… Kuka voitti tämän kierroksen?

 • Lisämauste: Ole kuin kivi, paperi ja sakset -pelin maailmanmestaruuskilpailuissa ja järjestä omat turnajaiset! Voit tehdä viralliset lohkojaot paperille tai laittaa jokaisen pelaajan pelaamaan toistaan vastaan, jolloin voittojen määrä ratkaisee.
   

Olivatko nämä kaikki tuttuja? Lue 2–4-vuotiaille sopivista leikeistä tai 9–12-vuotiaiden peleistä tai kysy lisää vaikka Stellan lastenhoitajalta! Tutustu Stellan lastenhoidon palveluihin! »

Luotettavat ja lämpimät lastenhoitajat Stellalta

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen saa omassa verotuksessa ilmoittamalla tiedot kustannuksista verottajalle. Vähennyksen saa verokortilla tai veronpalautuksena. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2018 on 2400 € henkilöä kohden ja omavastuu 100 €. Suurimman vähennyksen saa, kun vähennyskelpoinen laskutus on vuodessa 5000 €.

Siivousvälineet ja -aineet

Siivousvälineet: Imuri, lattiamoppi, siivousliinoja, wc-harja, tiskiharja/pesusieni ja kylpyhuonepesin/pesuharja.
Siivousaineet: Puhdistusaineet: Yleispuhdistusaine, astianpesuaine, kylpyhuoneen puhdistusaine ja wc:n puhdistusaine.